Polski Superfood – aronia zamiast jagód acai

 

Aronie można kupić bez problemu na każdym polskim targu czy w większym sklepie (świeże lub mrożone), jest nie docenianym zdrowym zamiennikiem zagranicznego superfood – jagód acai. Sezon w Polsce trwa od lipca do połowy sierpnia.  Owoce aronii mają uzasadnione naukowo działanie, właściwości antyoksydacyjne zostały opisane przez prof. Jana Oszmiańskiego (Uniwersytet Przyrodniczy w Wrocławiu). Badania w których pacjentom po zawale oprócz leków kardiologicznych podawano tabletki z wyciągiem aronii, wykazało, że właśnie tabletki z aronią wspomagały leczenie lekami kardiologicznymi (badanie z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – prof. Marek Naruszewicz i prof. Mirosław Dłużniewski).

Według prof. Iwony Wawer owoce aronii mają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców na świecie, które chronią serce przed chorobami. Już jedna szklanka soku z aronii działa ochronnie na układ krążenia i samo serce.

Witaminy w aronii:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B (B2, B6,B9)
  • karoten,
  • witamina P.

Mikroelementy w aronii:

  • magnez,
  • miedź,
  • żelazo,
  • jod,
  • molibden,

Błonnik występujący w owocach aronii pomaga na pracę jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Aronia ma także zastosowanie przy radioterapii, występujące w niej antycyjany zmniejszają działanie szkodliwe promieniowania jądrowego. Dodatkowo antycyjany wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie  i poziom cholesterolu LDL, wspomagają regeneracje komórek, przeciwdziałają nowotworom, opóźniają starzenie komórek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *