Nowe zalecenia kliniczne wydane przez PTD dotyczące cukrzycy.

Pojawiły się nowe (2017 rok) zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę wydane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Poniżej przedstawiamy część zmian z długiej listy, kolejną część wraz z omówieniem przedstawimy 12 czerwca.

1) Uproszczone zasady zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Do rozpoznania cukrzycy wystarcza obecnie przy braku występowania objawów hiperglikemii i stwierdzonej przygodnej glikemii (oznaczenie w osoczu krwi żylnej) ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) jedno, a nie dwa oznaczenia stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo ≥ 126 mg/dl (7,0 mmol/l).
2) Nowa możliwość monitorowania glikemii metodą skanowania (FGM, flash glucose monitoring).
3) Złagodzono cele glikemiczne dla kobiet z cukrzycą planujących ciąże, które obecnie posiadają wyniki hemoglobiny glikowanej poniżej(HbA1c) 6,5% (48 mmol/mol), gdzie podtrzymuje się obecne zalecenia HbA1c < 6,0 % (42 mmol/mol) w II i III trymestrze ciąży, jeżeli nie wiąże się to z większą częstością hipoglikemii.
4) Rozbudowano zalecenia dotyczące celów lipemicznych.
Zaleca się utrzymanie stężenia cholesterolu frakcji LDL (LDL-C): < 70 mg/dl (< 100 mg/dl (2,6 mmol/l) lub redukcja o co najmniej 50%, jeżeli wyjściowo stężenie LDL-C wynosi 100– –200 mg/dl (2,6-5,2 mmol/l) u osób z cukrzycą i wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym.
 – Dla osób z małym lub umiarkowanym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, poniżej 40 roku życia z cukrzycą typu 1 bez przewlekłych powikłań i innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego zalecane jest stężenie LDL-C < 115 mg/dl (3,0 mmol/l).
U osób z cukrzycą i bardzo wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych zaleca się stężenie cholesterolu nie-HDL < 100 mg/dl (2,6 mmol/l), w przypadku wysokiego ryzyka zalecane jest stężenie cholesterolu „nie-HDL” < 130 mg/dl (3,4 mmol/l), a przy umiarkowanym i niskim ryzyku < 145 mg/dl (3,7 mmol/l).
5) Opieka medyczna przy zespole stopy cukrzycowej – określono ile powinno być dostępnych gabinetów referencyjnych (jeden na województwo) i podstawowych (w liczbie zależnej od zaludnienia danego województwa) współpracujące z referencyjnymi. . Określono wymogi personalne oraz zasady wielospecjalistycznej opieki, wymogi sprzętowe, a także dostępność badań laboratoryjnych i mikrobiologicznych oraz możliwości leczenia szpitalnego.
8) Spożycie węglowodanów według zapotrzebowania energetycznego powinny stanowić około 45%. Jeśli pochodzą one z produktów o niskim indeksie glikemicznym i dużym udziale błonnika ich udział w ogólnej kaloryczności diety może być wyższy nawet do 60%. Zaleca się to szczególnie dla osób o bardzo dużej aktywności fizycznej. Niższa niż 45% podaż kalorii pochodzących z węglowodanów jest zalecana czasowo dla osób chorym o niewielkiej aktywności fizycznej (ograniczenia ruchowe wynikające z chorób współistniejących).
9) Zalecana ilość spożycia białka u chorych na cukrzycę powinna wynosić od 1 do 1,5 grama na kilogram masy ciała na dobę.
Osoby chore z przewlekłą chorobą nerek powinny utrzymać podaż białka w ilości około od 0,8 do 1 5 grama na kilogram masy ciała na dobę.
U osób z cukrzyca typu 2 z nadmierną wagą ciała na diecie o obniżonej kaloryczności spożycie białka według zapotrzebowania energetycznego powinno wynosić 20-30 %.
10) Ilość spożycia soli z wszystkich źródeł nie powinna przekraczać 5 g na dobę.

 

Link do oryginału Polskie Towarzystwo Diabetologiczne 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *