Blog

Polski Superfood – aronia zamiast jagód acai

 

Aronie można kupić bez problemu na każdym polskim targu czy w większym sklepie (świeże lub mrożone), jest nie docenianym zdrowym zamiennikiem zagranicznego superfood – jagód acai. Sezon w Polsce trwa od lipca do połowy sierpnia.  Owoce aronii mają uzasadnione naukowo działanie, właściwości antyoksydacyjne zostały opisane przez prof. Jana Oszmiańskiego (Uniwersytet Przyrodniczy w Wrocławiu). Badania w których pacjentom po zawale oprócz leków kardiologicznych podawano tabletki z wyciągiem aronii, wykazało, że właśnie tabletki z aronią wspomagały leczenie lekami kardiologicznymi (badanie z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – prof. Marek Naruszewicz i prof. Mirosław Dłużniewski). Continue reading

Zespół stopy cukrzycowej – zalecenia PTD na 2017 rok.

Zespół stopy cukrzycowej

 

Cukrzyca jest uważana za globalną epidemię XXI wieku. Według prognoz w 2025 roku liczba chorych osiągnie 333 miliony. Stopa cukrzycowa jest powikłaniem cukrzycy, które może w krótkim czasie doprowadzić do ciężkiego inwalidztwa. Szacuje się, że aż 85% wszystkich amputacji jest skutkiem zespołu stopu cukrzycowej. Można obniżyć liczbę amputacji przez odpowiednie zapobieganie oraz wczesne leczenie.

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zespół stopy cukrzycowej to obecność infekcji, owrzodzenia (rany), uszkodzenie głębokich tkanek z obecnością cech neuropatii oraz niedokrwienia o różnym stopniu zaawansowania.

Diagnostyka zespołu stopy cukrzycowej

Ocena występowania:

  • polineuropatii obwodowej,
  • zaburzeń ukrwienia kończyn dolnych,
  • zmian deformacyjnych
  • innych czynników ryzyka uszkodzenia stopy (otarcia, małe ranki, niewygodne obuwie itp.).

Zalecane jest oglądanie stóp chorego przez lekarza w trakcie każdej wizyty.

  Continue reading

Nowe zalecenia kliniczne wydane przez PTD dotyczące cukrzycy.

Pojawiły się nowe (2017 rok) zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę wydane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Poniżej przedstawiamy część zmian z długiej listy, kolejną część wraz z omówieniem przedstawimy 12 czerwca.

1) Uproszczone zasady zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Do rozpoznania cukrzycy wystarcza obecnie przy braku występowania objawów hiperglikemii i stwierdzonej przygodnej glikemii (oznaczenie w osoczu krwi żylnej) ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/l) jedno, a nie dwa oznaczenia stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo ≥ 126 mg/dl (7,0 mmol/l).
2) Nowa możliwość monitorowania glikemii metodą skanowania (FGM, flash glucose monitoring).
3) Złagodzono cele glikemiczne dla kobiet z cukrzycą planujących ciąże, które obecnie posiadają wyniki hemoglobiny glikowanej poniżej(HbA1c) 6,5% (48 mmol/mol), gdzie podtrzymuje się obecne zalecenia HbA1c < 6,0 % (42 mmol/mol) w II i III trymestrze ciąży, jeżeli nie wiąże się to z większą częstością hipoglikemii.
4) Rozbudowano zalecenia dotyczące celów lipemicznych.
Zaleca się utrzymanie stężenia cholesterolu frakcji LDL (LDL-C): < 70 mg/dl (< 100 mg/dl (2,6 mmol/l) lub redukcja o co najmniej 50%, jeżeli wyjściowo stężenie LDL-C wynosi 100– –200 mg/dl (2,6-5,2 mmol/l) u osób z cukrzycą i wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym.
 – Dla osób z małym lub umiarkowanym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, poniżej 40 roku życia z cukrzycą typu 1 bez przewlekłych powikłań i innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego zalecane jest stężenie LDL-C < 115 mg/dl (3,0 mmol/l).
U osób z cukrzycą i bardzo wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych zaleca się stężenie cholesterolu nie-HDL < 100 mg/dl (2,6 mmol/l), w przypadku wysokiego ryzyka zalecane jest stężenie cholesterolu „nie-HDL” < 130 mg/dl (3,4 mmol/l), a przy umiarkowanym i niskim ryzyku < 145 mg/dl (3,7 mmol/l).
5) Opieka medyczna przy zespole stopy cukrzycowej – określono ile powinno być dostępnych gabinetów referencyjnych (jeden na województwo) i podstawowych (w liczbie zależnej od zaludnienia danego województwa) współpracujące z referencyjnymi. . Określono wymogi personalne oraz zasady wielospecjalistycznej opieki, wymogi sprzętowe, a także dostępność badań laboratoryjnych i mikrobiologicznych oraz możliwości leczenia szpitalnego.
8) Spożycie węglowodanów według zapotrzebowania energetycznego powinny stanowić około 45%. Jeśli pochodzą one z produktów o niskim indeksie glikemicznym i dużym udziale błonnika ich udział w ogólnej kaloryczności diety może być wyższy nawet do 60%. Zaleca się to szczególnie dla osób o bardzo dużej aktywności fizycznej. Niższa niż 45% podaż kalorii pochodzących z węglowodanów jest zalecana czasowo dla osób chorym o niewielkiej aktywności fizycznej (ograniczenia ruchowe wynikające z chorób współistniejących).
9) Zalecana ilość spożycia białka u chorych na cukrzycę powinna wynosić od 1 do 1,5 grama na kilogram masy ciała na dobę.
Osoby chore z przewlekłą chorobą nerek powinny utrzymać podaż białka w ilości około od 0,8 do 1 5 grama na kilogram masy ciała na dobę.
U osób z cukrzyca typu 2 z nadmierną wagą ciała na diecie o obniżonej kaloryczności spożycie białka według zapotrzebowania energetycznego powinno wynosić 20-30 %.
10) Ilość spożycia soli z wszystkich źródeł nie powinna przekraczać 5 g na dobę.

 

Link do oryginału Polskie Towarzystwo Diabetologiczne 

Jarmuż

Jarmuż NSL Medical dietetyk online zdrowe żywienieJarmuż Superfood

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii. Barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Continue reading

Aronia

aronia-1589974_960_720

Owoce aronii

są jedna z naturalnych broni przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w nich witaminy C, E, B2, B9, PP i przeciwutleniacze skutecznie zwalczają nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworami. Continue reading

Cynamon

Cinamon sticks and powder on white background
Patyczki kory cynamonu, starty cynamon.

Czy wiesz, że…

Co to jest cynamon?

Popularna przyprawa kuchenna z wysuszonej kory cynamonowca. Spotykamy ja w dwóch postaciach, utartego proszku i niewielkich zwiniętych ruloników. Olejek cynamonowy nadaje rdzawy kolor i charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Continue reading

Ciecierzyca okiem dietetyka

ciecierzyca

Ciecierzyca (zwana również cieciorką, grochem włoskim) to ostatnio bardzo powszechnie dostępna roślina strączkowa doceniana szczególnie w krajach śródziemnomorskich oraz bliskiego wschodu. Najpopularniejsza odmiana ciecierzycy to kabuli czyli duże nasiona o kremowej barwie. Znane są także odmiany deski w wielu kolorach: czerwony, brązowy, czarny, zielony, kremowy.

Continue reading

Witamina C

2822154387_4da721907b_b

Czy wiesz że…

Witamina C jest jedną z najważniejszych witamin niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Według Instytutu Żywności i Żywienia jej dzienne zapotrzebowanie wynosi 70mg. Continue reading

Zdrowy Czwartek – Tak Było

13043466_862163757263658_3145266507669256871_n

Tak było

Dziękujemy przybyłym za udział w akcji Zdrowy Czwartek za zainwestowanym czas we własne i bliskich zdrowie.

Continue reading

Fakty o medycynie personalizowanej

Fakty o medycynie personalizowanej:

Ogólnodostępna tu i teraz

Dostępne badania molekularne pozwalają dobierać odpowiednie terapie personalizowane w onkologii, kardiologii i dopasowywać profilaktykę prozdrowotną.

Podstawą są badania molekularne

Continue reading